trešdiena, 2015. gada 9. septembris

Veļa

Veļa ir intīms apģērbs, kas ir paredzēts valkāšanai zem sievietes apģērba vai guļamistabā. Ja Jūs piekrītat šim apgalvojumam, tad turpiniet lasīt, jo veļa vairs nav domāta tikai guļamistabai vai valkāšanai zem svārkiem vai blūzes. Tā vēsturiski tika lietota kā pamata apģērbs, kas izkropļoja sievietes formu, lai tas atbilstu dienas stilam. Korsetes, vidukli formējoša veļa, un līdzīgi apģērbi lika sievietes ķermenim izskatīties tievam ar smilšu pulksteņa figūru, vai mazākām krūtīm, lai kāds arī bija dienas stils. Biksītes tika nēsātas pieticības labad, bet galvenokārt higiēnas vajadzībām. Galu galā, viens no galvenajiem apakšbikšu un biksīšu mērķiem bija neļaut citam apģērbam sasmērēties. 19. un 20.gadsimta sākumā, apakšveļu bija domāts valkāt nepamanāmi, zem sieviešu svārkiem vai blūzes, un, protams, neredzami citu skatienam.

Kā mainījās apakšveļa

Stili sāka mainīties 20.gadsimta sākumā ar krūštura izgudrošanu, kāds nu tas bija, un sieviešu vajadzības mainījās ar lielāka sieviešu skaita ienākšanu darbaspēkā pirmajā un otrajā pasaules karā. Apakšveļa mainījās kopā ar sievietēm, kas valkāja krūšturus, biksītes un zeķes. Tika izgudroti audumi, kas ļāva apģērbam stiepties ar pieaugošo nepieciešamību pēc komforta, un sievietes ar nedabīgi tievu vidukli tika uzskatītas jau par pagātni.

Sieviešu kustība un sieviešu mainīgie viedokļi par modi vēlajos sešdesmitajos un agrajos septiņdesmitajos signalizēja izmaiņas, kas ir novedušas mūs tur, kur mēs esam šodien. Lai gan ļoti maz sieviešu kādreiz dedzināja savus krūšturus, kustība mudināja sievietes pārvērtēt sabiedrības viedokli par sievietēm, un mode nebija izņēmums. Vērtību un modes maiņas kombinācija sieviešu vidū, kā arī mūsdienīgie audumi un ražošanas metodes ir devuši sievietēm brīvību veidot mūsdienu jutekliskās un bieži vien modernās tendences.